Καλωσορίσατε στην Kritiki GR! Ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι να δείτε στον κινηματογράφο ή το σαββατοκύριακο στην τηλεόραση; Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τις ταινίες που ψάχνετε.


The nightmare before Christmas (Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης-1993)

(Aπό τον Πάνο Λιάκο)

 Τα Χριστούγεννα είναι και πάλι εδώ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θυμόμαστε μια από τις πιο αγαπημένες εορταστικές ταινίες όλων των εποχών. Πρόκειται για το επιτυχημένο animation μιούζικαλ ''Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης''. Σαν ταινία πολλές φορές την αποδίδουμε στον Τιμ Μπάρτον. Στην ουσία εκείνος το μόνο που έκανε ήταν να πλάσει τους χαρακτήρες σε ένα ποίημά του. Οπότε τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χένρι Σέλικ που όπως είναι φυσικό ήθελε από την αρχή να κάνει μια ταινία πιστή στο σκοτεινό πνεύμα του Μπάρτον. Πολλά έχουν γραφτεί για την ταινία. Ακόμα περισσότερες τεχνικές-στουντιακές πληροφορίες θα μπορούσαμε να παραθέταμε αλλά αυτές μπορείτε να τις βρείτε παντού στο διαδίκτυο. Εκείνο που με απασχολεί ιδιαίτερα είναι το κωμικοτραγικό σύμπαν που παρουσιάζει αυτό το φιλμ και πιο συγκεκριμένα η μελαγχολική φιγούρα του Τζακ Σκέλινγκτον.

Ο Τζακ Σκέλινγκτον είναι ένας βασιλιάς. Είναι ο απόλυτος άρχοντας της πόλης του Χάλοουιν. Χιλιάδες φρικιά και πεθαμένα όντα απαρτίζουν αυτή την τρομακτική πόλη. Βέβαια, όπως συχνά συμβαίνει στα παραμύθια, ο Τζακ παρότι βρίσκεται στην κορυφή αισθάνεται μόνος και άδειος. Σε μια από τις πολλές μοναχικές του βόλτες με το σκύλο του Zero ανακαλύπτει μέσα στο δάσος κάποιες πόρτες σε δέντρα που οδηγούν η κάθε μια και σε ξεχωριστή γιορτή του χρόνου. Ο Σκέλινγκτον φαίνεται ότι πραγματικά εντυπωσιάζεται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί την πόρτα που οδηγεί στον αντίστοιχο κόσμο. Έναν κόσμο μέσα στο χρώμα, το γέλιο και την αγάπη. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τη μιζέρια και τη χαιρεκακία που επικρατεί στο βασίλειό του. Έτσι, αποφασίζει να μεταφέρει το χριστουγεννιάτικο κλίμα στη δική του πόλη. Ένα σχέδιο που μάλλον θα αποτύχει μιας και οι κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν ροπή περισσότερο προς την ραδιουργία ενώ το γεγονός ότι είναι ατζαμήδες δεν τους βοηθά ούτε στο ελάχιστο.


Αυτή η πότε θλιμμένη και πότε σπιρτόζα ιστορία αποδεικνύεται ότι είναι μια αλληγορία για κάτι παραπάνω από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις που υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο. Δεν γίνεται να μην σας αγγίξει το σπαρακτικό τραγούδι του Ντάνι Έλφμαν (έχει ισχυριστεί ότι ήταν εύκολη δουλειά για αυτόν η ταινία αφού βρίσκει ομοιότητες με το χαρακτήρα του Τζακ) στην αρχή της ταινίας όπου η καρδιά του επιζητά την αλλαγή και έναν κόσμο πιο φωτεινό. Κι εκείνο το ειδύλλιο με τη Σάλι καταφέρνει να φέρει δάκρυα στα μάτια-αν και μιλάμε για δυο κινούμενες εικόνες. Η θέληση του Τζακ για τον ερχομό των Χριστουγέννων στην πόλη του Χάλοουιν είναι τεράστια και παρά τη φαινομενική του αποτυχία (λόγω ιδιοσυγκρασίας) θα καταφέρει να σώσει τον Άγιο Βασίλη και να τον αφήσει εκείνον πλέον, όπως αυτός μόνο ξέρει, να προσφέρει τη μαγεία στα μικρά παιδιά. Κι εδώ υπεισέρχεται η τραγικότητα του χαρακτήρα του Τζακ. Αιωνίως καταδικασμένος σε μια πόλη τεράτων αλλά έχοντας πλέον ''Χριστούγεννα'' μέσα στην καρδιά του αφενός για την ηθική του καταξίωση και αφετέρου επειδή έχει κερδίσει την κούκλα με τα μελαγχολικά μάτια.

Πολλοί στέκονται μονάχα στο τεχνικό κομμάτι της ταινίας-τα άψογα για την εποχή της γραφικά, τις μουσικές συνθέσεις του Ντάνι Έλφμαν, τις αναφορές της στο γερμανικό εξπρεσιονισμό και τα εφέ που παραπέμπουν σε αυτά του Ρέι Χαριχάουζεν. Πιστεύω όμως ότι πάνω απ'όλα είναι μια ταινία για τις διαδρομές που έχουν να διανύσουν οι καταραμένες ψυχές μέχρι να κατακτήσουν το δικό τους κομμάτι ουρανό.


1 σχόλιο: