Καλωσορίσατε στην Kritiki GR! Ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι να δείτε στον κινηματογράφο ή το σαββατοκύριακο στην τηλεόραση; Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τις ταινίες που ψάχνετε.


Lost horizon, του Φρανκ Κάπρα (1937)

(Από τον Πάνο Λιάκο)

Στη σημερινή ανάρτηση θα αφιερώσουμε μερικά λόγια για μια από τις λιγότερο ευρέως γνωστές στιγμές του σκηνοθέτη Φρανκ Κάπρα. Ο λόγος για την ταινία ''Lost horizon'', μια ταινία εντελώς διαφορετική από το κωμικό ύφος με το οποίο έγινε διάσημος ο ταλαντούχος σκηνοθέτης. Να σημειωθεί ότι ήδη το 1931 αλλά και το 1933 ο Κάπρα είχε δοκιμαστεί στο δράμα με τα ''Derigible'' και ''Τhe bitter tea of General Yen'' αντίστοιχα. Τα δε εφέ στο ''Derigible'' μπορείς να πεις ότι είναι μπροστά από την εποχή τους αφού ακόμα και σήμερα καθηλώνουν το θεατή.

Το ''Lost horizon'' βασίζεται σε ένα ομώνυμο βιβλίο του Τζέιμς Χίλτον και αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που εν αγνοία τους μεταφέρονται αεροπορικώς στη γη της Σάγκρι-Λα, κάπου στα όρη του Θιβέτ. Στη διαδρομή το αεροπλάνο θα πέσει και κάποια άτομα της κοινότητας του Σάγκρι Λα θα τους μαζέψουν και θα τους προσφέρουν στέγη. Οι επιβιώσαντες του αεροπορικού δυστυχήματος γρήγορα θα καταλάβουν πως οι ντόπιοι και ο αρχηγός τους δεν έχουν καμία πρόθεση να τους φέρουν σε επαφή με τον έξω κόσμο ενώ ο σοφός Λάμα θα αποκαλύψει ότι η κοινωνία της Σάγκρι Λα πρεσβεύει την ευγένεια, την επιστροφή στη φύση και τη διάσωση των σημαντικών ανθρώπινων επιτευγμάτων ενόψει της επικείμενης καταστροφής του δυτικού πολιτισμού. Και όπως συμβαίνει σε κάθε κοινωνία, έτσι και σε αυτή κάποιοι από τους επιβάτες θα ενθουσιαστούν και θα θέλουν να μείνουν σε αυτή την Ουτοπία ενώ κάποιοι άλλοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή.

Το να επιλέξει ο Φράνκ Κάπρα να μεταφέρει στην οθόνη μια αλληγορική ιστορία σαν αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη του την εποχή που γυρίζεται η ταινία. Λίγα μόλις χρόνια έχουν περάσει από το μεγάλο Κραχ που γονάτισε όλο τον κόσμο και κυρίως την Αμερική αλλά βρισκόμαστε και τρία χρόνια πριν το ξέσπασμα του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι οιωνοί είναι κακοί κι αυτό διότι πολλές χώρες του κόσμου (με πρώτη απ'όλες τη Γερμανία) στρέφονται στον εθνικισμό και τα ακραία καθεστώτα. Και έρχεται, λοιπόν, μια ιστορία σαν αυτή και σου παρουσιάζει την Ουτοπία. Κάτι που δεν βλέπουμε για πρώτη φορά στα χρονικά της τέχνης, βέβαια (ο πρώτος λογοτέχνης που ασχολήθηκε με την Ουτοπία είναι ο Αριστοφάνης στους ''Όρνιθες''), αλλά σίγουρα άλλη μια αφορμή για σκέψη και για το τι πρέπει να διαφυλλάττουμε σαν κόρη οφθαλμού. Και σαν κόρη οφθαλμού να προσέχουμε τα σπουδαία έργα τέχνης, τον έρωτα, τη φύση, την ευγένεια και φυσικά το συνάνθρωπό μας.


Ποιος μπορεί βέβαια να δομήσει έτσι μια τέτοια κοινωνία στις μέρες μας; Και ποιος μας λέει ότι και να κτιστεί μια τέτοια κοινωνία δεν θα αρχίσουμε και πάλι να τρογώμαστε μεταξύ μας;  Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να κρατάμε στη ζωή μας όλα αυτά που θεωρούμε ότι προκρίνουν το πνεύμα και την ψυχή μας και μας κάνουν καλύτερους.

Επιστρέφοντας στα σχετικά με το φιλμ, και ο ίδιος ο Κάπρα έχει παραδεχτεί ότι το ''Lost horizon'' ήταν από τις πιο ακριβές και δύσκολες ταινίες για να γυρίσει. Το αρχικό υλικό που είχε γυρίσει έφτανε τις έξι ώρες ενώ η πρώτη δοκιμαστική προβολή για το κοινό (με ένα μοντάζ που έφτανε τις τρεισήμιση ώρες) ήταν αποκαρδιωτική και με το κοινό να εκλαμβάνει τις δραματικές στιγμές της ταινίας σαν κωμικές. O σκηνοθέτης τότε απομονώνεται και μέσα στην απόγνωσή του θα κάψει τις δύο πρώτες μπομπίνες της ταινίας. Τελικά η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους με τη διάρκεια των 132 λεπτών αλλά και πάλι δεν έτυχε εμπορικής επιτυχίας αν και κέρδισε Όσκαρ καλύτερου μοντάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης ενώ ήταν υποψήφια για άλλα 5. Το 1973 το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου αναλαμβάνει την αποκατάσταση της ταινίας και θα αντικαταστήσει τα 7 χαμένα λεπτά φιλμ της ταινίας (από τα οποία όμως επιβίωνε ο ήχος) με φωτογραφίες των ηθοποιών από τα γυρίσματα.

Γιατί να παρακολουθήσετε αυτή την ταινία; Για να πάρετε μια γεύση και για άλλου ύφους ταινίες που επιχειρούσε να κατασκευάσει ο Φράνκ Κάπρα (πέρα από επιτυχημένες κωμωδίες σαν το ''Συνέβη μια νύχτα'' ή τα ''Αρσενικό και παλιά δαντέλα'' και ''Μια υπέροχη ζωή'' που θα γυρίσει πιο μετά στη φιλμογραφία του).0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου