Καλωσορίσατε στην Kritiki GR! Ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι να δείτε στον κινηματογράφο ή το σαββατοκύριακο στην τηλεόραση; Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τις ταινίες που ψάχνετε.


La Migliore offerta (Το τέλειο χτύπημα-2013)

(Από τον Πάνο Λιάκο)

Ο Τζουζέπε Τορνατόρε είναι από τους λίγους σκηνοθέτες παγκοσμίως που μπορούν να γοητεύσουν με το ρομαντισμό των ταινιών τους τόσο το αντρικό όσο και το γυναικείο κοινό. Ποιος δεν κλαίει κάθε φορά που παρακολουθεί το αριστούργημά του, ''Σινεμά ο Παράδεισος''; Ποιος δεν νοσταλγεί την εφηβική του ηλικία με την γλυκύτατη ''Μαλένα''; Πολύ καλή ήταν και η προηγούμενη από το ''Τέλειο χτύπημα'' ταινία του σκηνοθέτη, η νοσταλγική ''Μπάρια''

Επίκεντρο της καινούριας, υπέροχης ταινίας του Τορνατόρε αποτελεί ένας αλλόκοτος εκτιμητής, συλλέκτης και ταυτόχρονα δημοπράτης έργων τέχνης. Ποτέ δεν τα πήγε καλά με τον κοινωνικό του περίγυρο ούτε και με το γυναικείο φύλο εξαιτίας της σνομπ συμπεριφοράς του και της διαρκούς ενασχόλησής του με τα έργα τέχνης. Ώσπου μια αγοραφοβική κληρονόμος ζητάει τη βοήθειά του και εκείνος σταδιακά θα ανακαλύψει πως αισθάνεται έλξη για εκείνη παρόλο που δεν την έχει δει ούτε μια φορά καθώς λόγω της φοβίας της επικοινωνούν αρχικά μέσω τηλεφώνου. Τελικά, η μυστηριώδης αυτή γυναίκα θα του αλλάξει τη ζωή, όπως φαίνεται και από την εξέλιξη της χιτσκοκικής πλοκής της ταινίας.

Για άλλη μια φορά θαυμάζεις τα άρτια πλάνα του Τορνατόρε. Τα πάντα είναι στην εντέλεια και τοποθετημένα το κάθε στοιχείο στη θέση του. Κάποια έργα τέχνης φαίνεται να κεντρίζουν την προσοχή του σκηνοθέτη που γνωρίζει επίσης πολύ καλά να πλάθει ανορθόδοξους χαρακτήρες και να χτίζει ατμοσφαιρικές σκηνές. Ακόμη, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και κάποια υπέροχα τράβελινγκ της κάμερας, όπως εκείνο που θα παρατηρήσει ο θεατής στο φινάλε της ταινίας. Και η ίδια η ιστορία της ταινίας, αν και σε κάποια σημεία φαντάζει τραβηγμένη, εντούτοις σε καθηλώνει για 130 λεπτά και καταφέρνει να σε παρασύρει χωρίς να κοιτάξεις ούτε για μια φορά το ρολόι σου.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εκείνον του ρομαντικού όσο και μοναχικού συλλέκτη έργων τέχνης, υποδύεται ο σημαντικός (μπορούμε να το πούμε με σιγουριά πλέον) Τζέφρι Ρας. Έχει έναν δικό του τρόπο να επιβάλλει την παρουσία του στην οθόνη και να χτίζει το στυλ ενός πνευματώδους τζέντλεμαν. Μπορούμε να πούμε ότι είναι εκείνος στον οποίο στηρίζεται υποκριτικά η ταινία. Στο πλευρό του συναντάμε τον Τζιμ Στέρτζες στο ρόλο ενός βοηθού του μεσήλικα λάτρη της τέχνης αλλά και τον Ντόναλντ Σάδερλαντ σε έναν μικρό ρόλο. Όσον αφορά το αντικείμενο του πόθου του πρωταγωνιστή, σε αυτό αναλαμβάνει να δώσει σάρκα και οστά η Σύλβια Χόεκς, μια τριαντάχρονη και άγνωστη στη χώρα μας πανέμορφη ηθοποιός.

Εκείνο που εντυπωσιάζει κάποιον παρακολουθώντας την ταινία είναι η αίσθηση του ρομαντισμού που αναδίδει. Αντιλαμβάνεται κανείς από τα πρώτα δευτερόλεπτα το πόσο μοναχικός και ξεχωριστός είναι ο κεντρικός ήρωας που αμέσως μόλις εισαχθείς στην κυρίως πλοκή επιθυμείς το φινάλε που τελικά θα έχει η ιστορία του συλλέκτη. Ένα φινάλε που εναρμονίζεται πλήρως με την ψυχοσύνθεση του ήρωα και συγκινεί (σε αυτό βοηθάει και η μουσική του μαιτρ Ένιο Μορικόνε). Με λίγα λόγια ένα ιδανικό φινάλε που θα αισθανόσουν δυσαρεστημένος χωρίς αυτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου