Καλωσορίσατε στην Kritiki GR! Ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι να δείτε στον κινηματογράφο ή το σαββατοκύριακο στην τηλεόραση; Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τις ταινίες που ψάχνετε.


Μπουλμέτης-Σμαραγδής στο Αρσάκειο

Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με δύο καταξιωμένους σκηνοθέτες είχαν σήμερα οι μαθητές των Τοσιτσείων-Αρσακείων Σχολείων Εκάλης.

Ο Γιάννης Σμαραγδής και ο Τάσος Μπουλμέτης ήρθαν σε επαφή με τα νέα παιδιά, συζήτησαν για τον κινηματογράφο και έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Δεν παρέλειψαν να δώσουν τις συμβουλές τους στα παιδιά που θέλουν να γίνουν κινηματογραφιστές. Ο Τάσος Μπουλμέτης υπογράμμισε το γεγονός ότι όποιος ονειρεύεται να γίνει σκηνοθέτης θα συναντήσει σίγουρα δυσκολίες. Σε ερώτηση μαθητή για την εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου απάντησε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο αφού ο καθένας επιλέγει την ταινία με την οποία θα ψυχαγωγηθεί και ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός κινηματογράφος έχει πολλές επιλογές για τους θεατές (εμπορικές και μη). Επιπρόσθετα, πήρε θέση και για την παράνομη διακίνηση ταινιών στο διαδίκτυο, τάχθηκε κατά, λέγοντας πως για να γίνει μια ταινία χρειάζονται χρήματα τα οποία οι δημιουργοί χάνουν λόγω των πειρατικών downloads στο ίντερνετ. Ο συνεργάτης του ιστολογίου μας, Π.Λ που παραβρέθηκε στην εκδήλωση έκανε μερικές ερωτήσεις στον σκηνοθέτη-στα πλαίσια της συνομιλίας με τους μαθητές. Οι ερωτήσεις αφορούσαν την πασίγνωστη ταινία ''Πολίτικη Κουζίνα''. Ο Τάσος Μπουλμέτης παραδέχτηκε ότι τα 2/3 της ταινίας διαθέτουν αυτοβιογραφικά στοιχεία του, αφού η ζωή του επηρεάστηκε από παρόμοιες μνήμες. Λατρεύει να μαγειρεύει (αυτό φαίνεται ολοκάθαρα στην ταινία του) αλλά μόνο για τους φίλους του αφού ο ίδιος καταναλώνει μόνο ''γρήγορο φαγητό''! Όποιος παρακολουθήσει την ''Πολίτικη Κουζίνα'' θα αντιληφθεί και την αγάπη του για την Φυσική-αφού σπούδασε στο Φυσικό κι έπειτα ακολούθησε το όνειρό του, την σκηνοθεσία.


Ο Γιάννης Σμαραγδής, που υπήρξε καθηγητής του Τάσου Μπουλμέτη, δεν σταμάτησε στιγμή να κάνει χιούμορ ενώ σε μερικές στιγμές φάνηκε συγκινημένος. Δεν μίλησε πολύ αλλά χαρακτήρισε την σκηνοθεσία ως ''το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου'' και μίλησε για τις πολυβραβευμένες ταινίες του ''Καβάφης'' και ''El Greco''.

Τέλος, οι δύο σκηνοθέτες έδωσαν επαίνους και βραβεία στους νικητές των αγώνων τέχνης (σε ταινίες μικρού μήκους), δηλαδή σε μαθητές των Αρσακείων Σχολείων που ξεχώρισαν για τον τρόπο κινηματογράφισης του σεναρίου τους.3 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια σε αυτούς τους δύο ανεπανάληπτους σκηνοθέτες για τον ελληνικό κινηματογράφο και ένα μεγάλο μπράβο στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης γι'αυτήν την πρωτοβουλία που έχεις ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των νέων για τα καλλιτεχνικά δρώμενα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σόρι, αλλά σιγά τους ανεπανάληπτους!
  Εμπορικοί λεφτάδες της πλάκας είναι, που σκηνοθετούν βιογραφίες και ηθογραφίες, επειδή πουλάνε. Καλλιτεχνικό υπόβαθρο μηδέν. Ο Σμαραγδής τουλάχιστον, για τον Μπουλμέτη δεν ξέρω, αλλά και η Πολίτικη Κουζίνα μια από τα ίδια φαίνεται να είναι.
  Ανεπανάληπτο Έλληνα σκηνοθέτη θα χαρακτήριζα μόνο τον Αγγελόπουλο. Υπάρχουν και άλλοι πολύ καλοί, αλλά ανεπανάληπτος κανείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εμένα μου αρέσει πολύ ο Μπουλμέτης. Την ''Πολιτικη κουζίνα'' τη λάτρεψα αμέσως. Με θυμάμαι ακόμα μικρό παιδάκι που πήγα στο σινεμά και την είδα με τους γονείς μου. Ο Σμαραγδής δεν με ενθουσίασε σε καμία ταινία του, μάλλον εύκολος ο δρόμος της βιογραφίας που ακολουθεί...

  Ο Αγγελόπουλος ξεχωρίζει μακράν. Και μένα ο αγαπημένος μου Έλληνας σκηνοθέτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή