Καλωσορίσατε στην Kritiki GR! Ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι να δείτε στον κινηματογράφο ή το σαββατοκύριακο στην τηλεόραση; Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τις ταινίες που ψάχνετε.


Κριτική θεάτρου: Κολασμένη κωμωδία: Εξομολογήσεις ενός κατά συρροήν δολοφόνου

Αγαπητοί αναγνώστες, ύστερα από παρότρυνση μιας καλής μας φίλης, σας παρουσιάζουμε τις απόψεις της σχετικά με την θεατρική παράσταση του Τζον Μάλκοβιτς στην Αθήνα (25 και 26 Μαϊου) . Το άρθρο που θα διαβάσετε έχει τίτλο ''Γράμμα στον Μάλκοβιτς'' :


Αγαπητέ κύριε Μάλκοβιτς!


Στις 26 Μαίου του 2010 ήρθα και είδα την παράσταση στην οποία με καλέσατε χρησιμοποιώντας όλα τα διαφημιστικά μέσα. Είχα προσδοκίες και απαιτήσεις από την παράσταση εξ αιτίας του μεγέθους του ονόματός σας και της συμμετοχής της ορχήστρας της ακαδημίας της Βιέννης, την οποία βέβαια δεν γνωρίζω για να την εκτιμώ ιδιαίτερα, αλλά μάλλον με εντυπωσίασε κι εμένα, όπως φαντάζομαι πολλούς άλλους, ο βαρύγδουπος τίτλος της.

Και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Από ότι κατάλαβα, δεν ακολουθήσατε πιστά το σενάριο του κύριου Michael Struminger, τον οποίο εξ’ άλλου δεν γνωρίζω για να μπορώ να κρίνω, κι εφόσον δεν υπογράφει την παράσταση εκείνος, θα τον εξαιρέσω από την κριτική μου.

Αυτά που λέγατε στην παράσταση ήταν εύκολες εξυπνάδες! Η κόρη μου έχει πολύ πιο καυστικό χιούμορ από το δικό σας και με το χιούμορ της αγγίζει πολύ περισσότερο την ουσία των πραγμάτων από όσο εσείς, για τον οποίο πλήρωσα 85 €. Ούτε μια στιγμή μέσα στην παράσταση δεν άκουσα κάτι που να με προβληματίσει, κάτι που να με κάνει να κάνω μια δεύτερη σκέψη, κάτι που να με κάνει έστω να προβληματιστώ για την φύση ενός κατά συρροή δολοφόνου, και φυσικά ούτε κατά διάνοια δεν με βάλατε σε προβληματισμό για βαθύτερα νοήματα, όπως αυτό της αλήθειας. Το χειρότερο για μένα όμως δεν είναι ότι δεν τα καταφέρατε! Το χειρότερο είναι ότι δεν προσπαθήσατε καν. Ήταν σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν καν στις προθέσεις σας.

Η μουσική της παράστασης ήταν τραγούδια του 18ου αιώνα, άρα δεν χρειάστηκε να γράψει κάποιος μουσική για την παράσταση. Αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός δεν με ενοχλεί, το πάντρεμα μπαρόκ κλασσικής μουσικής με το σύγχρονο θέατρο θα μπορούσε να φέρει συγκλονιστικά αποτελέσματα, αν η πρόθεση του «κουμπάρου» σε αυτό το «γάμο» ήταν να δώσει στο κοινό ένα αποτέλεσμα, που αν όχι να οδηγεί την ψυχή σε νέα μονοπάτια (ψυχ-αγωγώ) τουλάχιστον να την τέρπει. Στην συνέντευξη σας στο Ιντερκοντινένταλ είχατε το θράσος να αναφερθείτε στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Έχετε διαβάσει ποτέ καμιά; Έχετε εμβαθύνει ποτέ στα θέματα τα οποία θίγουν; Έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει τραγικότητα, εσωτερική σύγκρουση, ύβρις; Η παράσταση που είδα κύριε Μάλκοβιτς στην Ελλάδα λέγεται «αρπαχτή» και δεν έχει σε κανένα σημείο της σύνδεση με την αρχαία τραγωδία! «Αρπαχτή» κύριε Μάλκοβιτς σημαίνει, αν δεν γνωρίζετε τον όρο, ότι με τα λιγότερα δυνατά έξοδα και με τον λιγότερο δυνατό κόπο περιοδεύω σε υποανάπτυκτους τόπους, απευθύνομαι σε απαίδευτους θεατές και τους παίρνω τα χρήματα χωρίς να τους προσφέρω τίποτα. Σύμφωνα με αυτόν τον όρο, εσείς κάνατε μια αρπαχτή κι εγώ εξαπατήθηκα.

Σε ότι αφορά τους υποανάπτυκτους τόπους και τους απαίδευτους θεατές θέλω τώρα να σας πω ότι μάλλον στην Ελλάδα κάνατε ένα μεγάλο λάθος. Στην Ελλάδα κύριε Μάλκοβιτς ο κόσμος είναι εντελώς απαίδευτος σε σχέση με την σύγχρονη τέχνη. Αυτό που σώζει όμως αυτό τον κόσμο είναι μια κουλτούρα που έχει περισσότερο να κάνει με την γεωγραφική μας θέση και την παράδοσή μας, παρά με την μόρφωσή μας. Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ ακριβώς να προσδιορίσω, μέσα στην λαϊκή παράδοσή μας υπάρχουν οι ρίζες ενός βαθύ στοχασμού για θέματα όπως η αλήθεια, ο θάνατος, το έγκλημα και γενικότερα η φύση του ανθρώπου, οι ορμές του και το πνεύμα του, η συνύπαρξή τους μέσα στο ίδιο σώμα, κλπ, κλπ, έννοιες και προβληματισμοί οι οποίοι εκφράζονται ακόμη και μέσα στο καθημερινό χιούμορ μας.

Ως εκ τούτου δεν νομίζω ότι θα ξανά έχετε κοινό σε αυτή τη χώρα, γιατί ήρθαμε να σας τιμήσουμε και μας προσβάλατε, αν σας λέει κάτι αυτή η λέξη…

ΥΓ: Σε ότι αφορά τη νεολαία μας που γνωρίσατε μέσα από τις ειδήσεις του CNN και δεν αναγνωρίσατε μέσα στην αίθουσα, γιατί νομίσατε ότι ήρθε χωρίς τις κουκούλες της, έχω να σας πω ότι η νεολαία μας δεν φοράει κουκούλες!!! Έχει τρία πτυχία και δουλεύει κάπου σκληρά για 620 €. Και φυσικά δεν έχει λεφτά για πέταμα, άρα δεν ήταν στην παράστασή σας!!! Προτίμησε χτες το βράδυ να κάτσει σε ένα όμορφο καφέ, κάτω από ένα ολόγεμο φεγγάρι και να παράγει μόνη της ψυχαγωγία με το όμορφο, βαθύ και μαύρο χιούμορ που διαθέτει!!!


Μ.Α

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου