Καλωσορίσατε στην Kritiki GR! Ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι να δείτε στον κινηματογράφο ή το σαββατοκύριακο στην τηλεόραση; Εδώ θα βρείτε τα πάντα για τις ταινίες που ψάχνετε.


4 Μαύρα κουστούμια


 
Σκηνοθεσία

Ρένος Χαραλαμπίδης

Πρωταγωνιστούν

Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Άλκης Παναγιωτίδης, Τάκης Σπυριδάκης, Δημήτρης Πουλικάκος

Υπόθεση

Τέσσερις χρεοκοπημένοι νεκροθάφτες οργανώνουν την αρπαχτή που θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν την ζωή τους εγκαταλείποντας το επάγγελμα- που αρχικά ξεκίνησαν σαν προσωρινή λύση, αλλά έμειναν σε αυτό μια ζωή. Πραγματοποιούν, με την υπόσχεση μεγάλης αμοιβής, την τελευταία επιθυμία αποθανόντα Έλληνα της αλλοδαπής, που είναι να τον πάνε για ταφή από την Αθήνα σε κάποιο χωριό της Βοιωτίας  με τα πόδια...

Κριτική

9/10

Μια από τις λίγες σπάνιες και ψαγμένες ελληνικές ταινίες που θα αφήσει άφωνους τους επίσης ψαγμένουν θεατές ενώ οι υπόλοιποι- όπως ο ίδιος συνειδητοποίησα μέσα στην σκοτεινή αίθουσα- δεν θα καταλαβαίνουν κανένα από τα κοινωνικά και ανθρωποκεντρικα μηνήματα που προσπαθεί να περάσει ο σκηνοθέτης, επηρεασμένος σαφώς από σκηνοθέτες όπως ο Τζάρμους, και θα χαζογελάνε αποκαλόντας την ταινία ''ανοησία''(πραγματικά, είχα άνθρωπο στην διπλανή θέση μου στον κινηματογράφο που με το που άνοιξαν τα φώτα αυτό αναφώνησε!). Το δυνατό χαρτί της ταινίας είναι η εξαίσια σκηνοθεσία, η έξοχη φωτογραφία της καθώς και η αξιόλογη ισορροπία που κρατάει ανάμεσα στην κωμωδία και στο υπαρξιακό δράμα. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, το οποίο ομολογουμένως διαθέτει κάποιες ''τρύπες'' και το εξαίσο μουσικό θέμα, ένα από τα καλύτερα που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια στον κινηματογράφο, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος υποκριτικά αλλά φαίνεται πως λατρεύει την αλληγορία αφού οι ήρωές του αντιπρωσοπεύουν μια ολόκληρη δυσαρεστημένη από την ζωή της κοινωνία που προσπαθούν επιτέλους να φτάσουν στην Ιθάκη τους. Ο Γιάννης Ζουγανέλης, ίσως στον πιο δραματικό ρόλο της καριέρας του, σαφώς όμως και με ατάκες οι οποίες μερικές φορές προκαλούν αβίαστα το γέλιο, κάνει το θαύμα του δείχνοντας για μια ακόμη φορά πόσο πολυτάλαντος καλλιτέχνης είναι. Ο Άλκης Παναγιωτίδης, στον ρόλο ενός αλκοολικού μπορεί σε μερικά σημεία, όπως στην συνομιλία του με τον νεκρό να σας συγκινήσει αφού ο γνωστός ηθοποιός είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Σε άλλους ρόλους βλέπουμε τον Τάκη Σπυριδάκη-αρκετά συμπαθητικό, τον Δημήτρη Πουλικάκο σε έναν ρόλο ο οποίος του πάει πολύ καθώς και την Τιτίκα Σαριγκούλη σε έναν ρόλο-έκπληξη. Στο φινάλε οι ήρωες και ο ίδιος ο νεκρός λυτρώνονται αφού οι μεν καταλαβαίνουν την πραγματική έννοια της λέξης ''θησαυρός'' και ο άλλος έχει πραγματοποιήσει την επιθυμία του και είναι έτοιμος να κάνει το ''μεγάλο ταξίδι''. Σίγουρα θα υπάρχουν και αντίθετες απόψεις για αυτή την ταινία αφού όπως είπαμε δεν είναι όλοι οι θεατές εξοικειομένοι με αυτό το σκηνοθετικό στυλ. Πάντως οι υπόλοιποι θα το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους.

Π.Λ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου